Vonatkozómellékmondat-ügyi példatár

 

 
Győzelméhez viszont még így sem férhetett kétség, amelyet bizonyít, hogy a három bíró egyhangú pontozással hozta őt ki győztesnek.

– Klasszikus hiba. A nem egy mondatrészre, hanem a főmondat tartalmára vonatkozó névmás nem lehet *amely, csak ami.
– A viszont és a még ugyanazt jelenti a főmondatban, az egyik fölösleges.
– Mutatónévmási alany (az vagy az is) nélkül a bizonyít hivataloskodóan hangzik.
– A hozta őt ki nem igazán felel meg a tagmondat lehetséges hangsúlyos jelentéseinek: vagy az alanyt kellene kiemelni (őt hozta ki), vagy az állítmányt (hozta ki őt). Utóbbi esetben nem is kell a személyes névmás.

Győzelméhez még így sem férhetett kétség, amit az is bizonyít, hogy a három bíró egyhangú pontozással hozta ki győztesnek.

– Egyébként el lehetett volna kerülni a vonatkozó mellékmondatot:

Győzelméhez még így sem férhetett kétség, ezt bizonyítja az is, hogy a három bíró egyhangú pontozással hozta ki győztesnek.


 
Ez hosszú távon is megronthatja a magyar-magyar viszonyt, melynek következményeit ismét a kisebbségben élők fogják megszenvedni.

– A vonatkozó névmás nem a főmondat valamelyik mondatrészére vonatkozik, hanem az abban leírt folyamat eredményére (a megromlott magyar–magyar viszonyra), nem lehet (a)melynek, legfeljebb aminek. De a legjobb elhagyni a mellékmondat tárgyának a vonatkozónévmással jelzett – amúgyis egyértelmű – birtokosát.

Ez hosszú távon is megronthatja a magyar–magyar viszonyt, a következményeket ismét a kisebbségben élők fogják megszenvedni.


 
A kerékpáros szervezetek, akik a tavalyi, hétvégére csúsztatott rendezvényen távolmaradásukkal tüntettek a szerintük lekezelő és álságos hivatalos hozzáállás ellen, most a kezükbe vették a szervezést.

– Bár a liberális nyelvész már regisztrálta a szervezet, intézmény, csoport, cég, párt stb., aki-t, Esterházy gyomra még nem veszi be. És a miénk sem. Amely.
(– A kerékpáros-szervezet összetett szó.)

A kerékpáros-szervezetek, amelyek a tavalyi, hétvégére csúsztatott rendezvényen távolmaradásukkal tüntettek a szerintük lekezelő és álságos hivatalos hozzáállás ellen, most a kezükbe vették a szervezést.


 
80-100 különböző egyesületet, bicikliboltot, céget, oktatási intézményt, rádiót, civil szervezetet, környezetvédő csoportot, újságot, mulatót, kávézót vonnak be a rendezésbe, akik saját csapatokat toboroznak majd.

– Ugyanaz a (sajtónyelvben) nem jó akik, mint előbb, ráadásul nem is igazán vonatkozó névmás illik bele.

Nyolcvan-száz különböző egyesületet, bicikliboltot, céget, oktatási intézményt, rádiót, civil szervezetet, környezetvédő csoportot, újságot, mulatót, kávézót vonnak be a rendezésbe, mind saját csapatot toboroznak majd.


 
Kommandónk tanácstalanul odabotorkált hát a gépekhez, melyek között egy dezertőrt is találtunk: a Mammut névre hallgató egyed nyilvánvalóan tévedésből került pont ebbe a bevásárlóközpontba, ám közel kétszázezres árával különben sem abba az árkategóriába tartozik, mely minket érdekel.

– Nem szűkítő értelmű, egyszerű mellérendelt információt tartalmazó mondandóval nem hangzik jól a vonatkozó mellékmondat. A főmondathoz képest ráadásul annyira mellékes a Mammut nevű gép ügye, hogy jobb külön mondatban. A melyek között természetesen a közöttük névmásra egyszerűsödik.
– Kétszavas, jelzői értékű szintagmával kifejezhető mondatrészből nem kreálunk vonatkozó mellékmondatot.
– Stb.

Kommandónk tanácstalanul botorkált hát oda a gépekhez. Találtunk közöttük egy dezertőrt is: a Mammut névre hallgató egyed nyilván tévedésből került ebbe a bevásárlóközpontba, kétszázezres árával különben sem tartozik a minket érdeklő kategóriába.


 
Sokkal inkább felcsillant a szemünk, amikor megláttuk a taszító nevű, ám annál olcsóbb "Summer Student" konfigurációt: az árcédulán ötvenezer forint szerepel, mely későbbi vizsgálódásaink fényében is a legolcsóbb ajánlatnak bizonyult.

– Klasszikus körülményeskedés, procc mely-es vonatkozó mellékmondattal, noha egyszerű tényt – a Summer Student a legolcsóbb – kellene csak közölni.
– A többi hibáról l. a
dagályügyi példatárat!

A taszító nevű, de csak ötvenezer forintos Summer Student viszont a legolcsóbb volt a vizsgált konfigurációk között.


 
A processzor az AMD-től érkezett, mely lényegesen jobb teljesítményre képes, mint egy Intel Celeron, memória is van benne elég, a vincseszter is méretes, ám a számítógép vélhetően szégyenlősen gyűrögetné a szoknyácskáját, ha lenne neki: az integrált videokártya ilyen részegységek mellett méltatlannak tűnik, ha valaki megvásárolja a gépet és szeretné játékra is használni, annak azt ajánlanánk, hogy mindenképpen szerezzen be magának legalább egy Geforce 5200-ast, vagy egy Radeon 9200-ast.

– Értelmetlen a mely-es vonatkozó mellékmondat, ha kidobjuk a főmondatból az idétlen érkezett-et, kiderül, hogy igazából az a főmondat, különösen ha több mondatra tagoljuk a monstrumot.
– A többiről l. a
dagályügyi példatárat!

Az AMD processzor lényegesen jobb teljesítményre képes, mint egy Intel Celeron. Memória is van elég, a vincseszter is méretes, de a számítógép szégyenlősen gyűrögetné a szoknyácskáját, ha lenne neki, az integrált videokártya ilyen részegységek mellett méltatlannak tűnik. Ha valaki megvásárolja a gépet, és szeretné játékra is használni, annak azt ajánljuk, mindenképpen szerezzen be legalább egy Geforce 5200-ast vagy egy Radeon 9200-ast.


 
A busz füstölgő motorterére a jármű mögött közlekedő Volán-busz sofőrje lett figyelmes, aki azonnal jelezte kollégájának a bajt, mondta az Indexnek Szántó Ferenc, a BKV fődiszpécsere.

– A második tagmondat nem a vonatkoztatott alany (a sofőr) fogalmi meghatározását pontosítja (alapvetően erre való a vonatkozó mellékmondat), hanem a „cselekményt” fűzi tovább, egyszerű mellérendelés.

A busz füstölgő motorterére a jármű mögött közlekedő Volán-busz sofőrje lett figyelmes, és azonnal jelezte kollégájának a bajt, mondta el az Indexnek Szántó Ferenc, a BKV fődiszpécsere.

 
A három férfi csónakkal indult horgászni, egyikőjük vízbe esett, társaik utána ugrottak - mondta Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, aki hozzátette, ezen a szakaszon a folyó duzzasztás miatt mély, sodrása erős.

– L. az előző példát!.

A három férfi csónakkal indult horgászni, egyikőjük vízbe esett, társaik utána ugrottak, mondta Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, és hozzátette, ezen a szakaszon a folyó duzzasztás miatt mély, sodrása erős.

 
A robot "megeszi és megemészti" a legyeket, amelyekből egy speciális üzemanyagcellával elektromosságot fejleszt.

– L. az előző példát!. A vonatkozó névmás helyett személyes névmás kell.
(– elektromosság = áram)

A robot „megeszi és megemészti” a legyeket, és egy speciális üzemanyagcellával áramot fejleszt belőlük.


 
A robot "gyomra" nyolc üzemanyagcellát tartalmaz, amelyek mikrobák segítségével alakítják át a cukrot. Az eredmény elektromos áram, aminek segítségével a robot haladni képes.

– Vonatkoztatás mondatról mondatra...
(– segítségével = -val, -vel)

A robot gyomrában levő nyolc üzemanyagcella mikrobákkal alakítja át a cukrot, a termelt árammal a robot haladni képes.


 
A korábbi változat a csigaevő Slagbot, amit farmokon alkalmaztak. Csigákat ejtett el, és emésztőjében metángázt termelt belőlük, amely energiaforrásként is használható.

– Vonatkoztatás mondatról mondatra, mondatrésszé formálható mellékmondatokkal.

A korábbi változat, a farmokon alkalmazott csigaevő Slagbot emésztője energiaforrásként is használható metángázt termelt az elejtett csigákból.


 
Többes számra áttérve azonban úgy vélték, hogy a számok túlságosan is megbotránkoztatóak, amit pedig a hajó kerülni szeretne.

– A mondat valójában csak pongyola, a szerző nem vette észre, hogy a (rutinszerűen használt?) vonatkozó névmásnak nincs mire vonatkoznia, szándékolt jelentésének (hogy mit is szeretnének elkerülni) se a „vonatkoztatott” mondat egésze, se valamelyik mondatrésze nem felel meg. Ki kell írni az addig definiálatlan tárgyat.

Többes számra áttérve azonban úgy vélték, hogy a számok túlságosan megbotránkoztatóak, és a hajó kerülni szeretné a botrányt.


Folyt. köv.

 


[Kampf] [mailto] [zsadon.hu]