Idézet- és ismertetésügyi példatár

 
Pál hozzátette, "Annus Adriánt hihetetlenül megalázták, és úgy érzem, teljesen méltánytalanul".

– Nyitó idéző mondat után nem vessző, hanem kettőspont van.
– Az idézet teljes mondat, a mondatzáró írásjel (pont) a záró idézőjel előtt kell legyen.

Pál hozzátette: „Annus Adriánt hihetetlenül megalázták, és úgy érzem, teljesen méltánytalanul.”


 
"Hasonló kísérletek több amerikai államban is voltak, de ott elutasították őket. Úgy látszik, a mi fundamentalistáink erősebbek", nyilatkozta.

– Záró idéző mondat előtt nem vessző, hanem gondolatjel van.

„Hasonló kísérletek több amerikai államban is voltak, de ott elutasították őket. Úgy látszik, a mi fundamentalistáink erősebbek” – nyilatkozta.


 
"Nagyon bele tetszett találni! - válaszolta. A humoros film után jó lenne egy gyönyörű lírai történet".

"Tőletek tartok a legjobban - mondta végül a rendező az Indexnek. "Ti soha nem írtok igazán jót semmiről!"

– Beszúrt idéző mondatok kétféleképpen elszúrva.
– Az elsőben a mondatzáró pont is rossz helen van.

„Nagyon bele tetszett találni! – válaszolta. – A humoros film után jó lenne egy gyönyörű lírai történet.”

„Tőletek tartok a legjobban – mondta végül a rendező az Indexnek. – Ti soha nem írtok igazán jót semmiről!”


 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának elnöke szerdán úgy nyilatkozott, nem lepte meg őket, ami Fazekassal történt, hozzátéve, céltudatosan ellenőrzik a sportolókat és voltak információik a magyar diszkoszvetővel kapcsolatban.

Úgy nyilatkozott, hogy közben a tökét vakarta.
– A hozzátéve, pláne így beszúrva, igenévként, tökfölösleges zsurnálmanír.
– Tagmondathatáron vessző van, az és előtt is.
– A diszkoszvetővel kapcsolatban, ezt hívják terpeszkedő kifejezésnek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának elnöke szerdán azt mondta, hogy nem lepte meg őket, ami Fazekassal történt; céltudatosan ellenőrzik a sportolókat, és voltak információik a magyar diszkoszvetőről.


 
Arra a kérdésre, hogy Annus ad-e újabb vizeletmintát, úgy válaszolt: nem tudom. Majd kifejtette: "Még egyszer ismétlem Annus szavait, az, ha ő ad negatív mintát, mint oly sokszor adott, annak abszolút semmilyen belátható következménye nincs, hiszen Fazekas esete bizonyítja, hogy ez semmire nem garancia. Annus Adriántól négyszer vettek vizeletmintát az olimpia ideje alatt, és mind a négy negatív lett. Tehát annak valami oka van, hogy tőle még egyszer vizeletet akarnak venni, és ő semmire nem lát garanciát."

Úgy válaszolt, hogy közben...
– Egyes szám első személyű szöveg nem lehet nem idézet.
– Fölösleges a második idéző mondat, az idézet két része összevonható.

Arra a kérdésre, hogy Annus ad-e újabb vizeletmintát, azt válaszolta: „Nem tudom. Még egyszer ismétlem Annus szavait, az, ha ő ad negatív mintát, mint oly sokszor adott, annak abszolút semmilyen belátható következménye nincs, hiszen Fazekas esete bizonyítja, hogy ez semmire nem garancia. Annus Adriántól négyszer vettek vizeletmintát az olimpia ideje alatt, és mind a négy negatív lett. Tehát annak valami oka van, hogy tőle még egyszer vizeletet akarnak venni, és ő semmire nem lát garanciát.”


 
"Reális gazdaságpolitikát folytatunk" - válaszolta arra a kérdésre, hogy terveznek-e megszorításokat. "Enyhén csökkentjük a hiányt, fenntartjuk a stabil növekedést" - mondta.

– Nem kell minden idézett mondat mellé idéző mondat.

„Reális gazdaságpolitikát folytatunk - válaszolta arra a kérdésre, hogy terveznek-e megszorításokat. - Enyhén csökkentjük a hiányt, fenntartjuk a stabil növekedést.”


 
Deutsch leszögezte, már 2002-ben - a pályázati eredmény kihirdetése után - tudta, hogy Mécs Mónika férje az egyik tulajdonos a cégben, de az "agyrém, hogy mi az SZDSZ-nek dolgoztunk" - szögezte le az egykori miniszter.

– Jellegzetes elöl-hátul hivatkozás, ráadásul egyetlen mondatban!

Deutsch leszögezte, már 2002-ben, a pályázati eredmény kihirdetése után tudta, hogy Mécs Mónika férje az egyik tulajdonos a cégben, de az „agyrém, hogy mi az SZDSZ-nek dolgoztunk”.


 
"Azt gondoltam, ez nem helyes. Ráadásul 1990 óta minden évben reálértékben nőtt az erre fordított kiadás." - fogalmazott Deutsch, majd hozzátette: "Ha az új kormány 2005-ig reálértékben annyit fordít rá, és kiírja ezzel szemben az őáltaluk meghatározott pályázati feltételeket, akkor meg lehetett volna a már említett másfél milliárdot takarítani".

– Idézet végén nincs pont, ha idéző mondat jön utána.
– Belső idéző mondat, nincsenek belül idézőjelek.
– Az idézet teljes mondat, mondatzáró írásjel a záró idézőjel előtt.

„Azt gondoltam, ez nem helyes. Ráadásul 1990 óta minden évben reálértékben nőtt az erre fordított kiadás – fogalmazott Deutsch, majd hozzátette: – Ha az új kormány 2005-ig reálértékben annyit fordít rá, és kiírja ezzel szemben az őáltaluk meghatározott pályázati feltételeket, akkor meg lehetett volna a már említett másfél milliárdot takarítani.”

– Sőt. Fölösleges a majd hozzátette:

„Azt gondoltam, ez nem helyes. Ráadásul 1990 óta minden évben reálértékben nőtt az erre fordított kiadás – fogalmazott Deutsch. – Ha az új kormány 2005-ig reálértékben annyit fordít rá, és kiírja ezzel szemben az őáltaluk meghatározott pályázati feltételeket, akkor meg lehetett volna a már említett másfél milliárdot takarítani.”


 
Számítottam a sikerre, állította később Paizs Miklós, majd rögtönzött rendszert felállítva három pontban foglalta össze sikerének okát: "Ha kívülről nézem magam, akkor egy elmebeteg vagyok. Nincs mit szégyellni ezen, beteg vagyok, és ez már kiindulópontnak érdekes lehet az embereknek" - fejtette ki derűs tárgyilagossággal.

– Az első mellékmondat, egyes szám első személyben lévén, valójában szó szerinti idézet kell legyen.
– Így aztán az egész bekezdés egyetlen idézet, és elég bele egy idéző mondat.

„Számítottam a sikerre – állította később Paizs Miklós, majd rögtönzött rendszert felállítva három pontban foglalta össze derűs tárgyilagossággal sikerének okát: – Ha kívülről nézem magam, akkor egy elmebeteg vagyok. Nincs mit szégyellni ezen, beteg vagyok, és ez már kiindulópontnak érdekes lehet az embereknek.”


 
Másodszor, a rendező neve sem feltétlenül húzónév: "Ez kétélű penge" - magyarázta - "mert van aki miattam nézi meg, de van, aki köcsögnek tart, és éppen miattam nem nézi meg a filmet".

– Egy idézet két idéző mondattal; vagy az első mondat végére nem kell ketőspont, vagy kimaradhat a magyarázta beszúrás.
– Beszúrt idéző mondat gondolatjelpárban, idézőjelek nélkül.
– Az idézet első része tagmondat, az azt lezáró vesszőt ki kell tenni a beszúrás záró gondolatjele után.
– Az idézet teljes mondat, mondatzáró írásjel a záró idézőjel előtt.

Másodszor, a rendező neve sem feltétlenül húzónév. „Ez kétélű penge – magyarázta –, mert van aki miattam nézi meg, de van, aki köcsögnek tart, és éppen miattam nem nézi meg a filmet.”


 
Ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket, hamarosan nem tudunk majd megbirkózni sem a szélessávú hálózatot igénylő felhasználók és eszközök népesedő táborával, sem a legalapvetőbb biztonsági problémákkal, mondta el a szakember.

– Tartalmi ismertetésekben (többnyire) nem maradhatnak meg az eredetileg első személyű igealakok (függő beszéd). Ebben a mondatban pl. nem világos, hogy kiknek kell megtenniük a szükséges intézkedéseket, „nekünk” (az emberiségnek) vagy a nyilatkozó által képviselt csoportnak (az Intelnek). Egyébként az utóbbiról volt szó.

Ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, hamarosan nem tudnak majd megbirkózni sem a szélessávú hálózatot igénylő felhasználók és eszközök népesedő táborával, sem a legalapvetőbb biztonsági problémákkal, mondta el a szakember.


 
Nem az a cél, hogy magunk ellen fordítsuk az autósokat, mondta lapunknak a Fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, Czuk Dóra.

– Megint, mint előbb. Kapcsolt egyenes beszéd idézőjelek nélkül ténycikkben tilos! Vagy ki kell tenni az idézőjeleket, gondolatjelet:

„Nem az a cél, hogy magunk ellen fordítsuk az autósokat” – mondta lapunknak a fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, Czuk Dóra.

– vagy függő beszéddé kell alakítani (az ige személyének megfelelő átalakításával) az idézetet:

Nem az a cél, hogy maguk ellen fordítsák az autósokat, mondta lapunknak a Fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, Czuk Dóra.


 
A lap szerint a szervezet "minden hatástanulmány nélkül kikényszerítette a népszavazást egy olyan kérdésben, amelyben a magyar állampolgárok tájékozatlanok", írja Stanik István, a lap főszerkesztője.

– A saját szövegbe illesztett és az idéző mondatos idézet kevredése, elöl-hátul hivatkozással!

„A szervezet minden hatástanulmány nélkül kikényszerítette a népszavazást egy olyan kérdésben, amelyben a magyar állampolgárok tájékozatlanok” – írja Stanik István, a lap főszerkesztője.

– Ha azonban a lap szerint nem a szokásos hivatkozó formula, hanem azt akarja hangsúlyozni, hogy a szöveg a lap álláspontja, meg kell szüntetni a kétértelműséget:

„A szervezet minden hatástanulmány nélkül kikényszerítette a népszavazást egy olyan kérdésben, amelyben a magyar állampolgárok tájékozatlanok” – fogalmazta meg Stanik István főszerkesztő a lap álláspontját.


Folyt. köv.

 

Idézet, ismertetés; idézőjel, gondolatjel, kettőspont


[Kampf] [mailto] [zsadon.hu]