Tévé- és rádióadók neve

 

From: Kárpáti Márton
Subject: tévék rádiók

Béla, ki kéne adnod szerintem egy útmutatást, hogy a különböző rádiók tévék nevét hogyan kéne egységesen és helyesen írnunk.

Amik szerintem – a kéziratokat látva – zavarosak:

m1, m2, tv2, hírtv dunatv, inforádió, klubrádió, rtlklub, kossuth rádió.

Hm?

 

From: Zsadon Béla
Subject: RE: tévék rádiók

Nu, nincs is ennél szebb feladat.

Ezek a cégek imádják összevissza nevezni magukat, jó modern dizájnosan. Amikor a cégről van szó – InfoRádió Zrt., Duna Televízió Zrt. sat. – ez így rendben is van. Ha őket nem zavarja, pl., hogy a magyarban (a no indulatszót és az olasz zenei szakszavakat (allegro) leszámítva) nincs szóvégi rövid o, még a visszarövidült „fotográfia -> fotó” típusú tövek végén se, legyen az ő bajuk. Dejazé az Infó, meg Echó. Ez eddig mellékszál volt.

A lényeg: amikor nem a cégről, hanem a csatornáról van szó – az adásról, amit hallottunk, láttunk –, előszeretettel dörgölném az orruk alá a helesírási szabályzatot, amely a rádió- és tévécsatornákat (ismétlem: nem a céget, a csatornát) az ún. „intézménynév típusú” megnevezések közé utalja (vö. Kispipa étterem, Nyugati pályaudvar stb.). Vagyis:

Kossuth rádió
Petőfi rádió
Bartók rádió

Danubius rádió
Sláger rádió
Budapest rádió
Klub rádió
Infó rádió
Fix rádió
Civil rádió

Duna televízió
Duna tv
Duna tévé
m1 televízió
RTL Klub televízió
TV2 televízió
ATV tv
Hír tv
Hír tévé
Hír televízió
Echó tv
Hálózat tv
Pax tv
Fix tv
Sport1 tv
etc.

Namost, ez persze kis magánbosszú, de szívesen venném, ha az Index mindig ezzel a helyesírási konzervativizmussal bosszantaná a sok médiahuszárt. Még ha azt is tudom, hogy ezt nehéz minden kollégával elfogadtatni, és következetesen végigvinni.

 

From: Kárpáti Márton
Subject: RE: tévék rádiók

Még egy kérdés, az akkor szerinted nem helyes, hogy az m1-en?

 

From: Zsadon Béla
Subject: RE: tévék rádiók

De, de! A rádió, tévé stb. utótag természetesen opcionális: m1-en, Dunán, Infón, Echón, RTL-en, RTL Klubon, Petőfin, Sport1-en, mind tökéletes.

ZsB

 


[Kampf] [mailto] [zsadon.hu]